Mijn favorieten

Waardebepaling

"Een vrijblijvende waardebepaling"

Indien u overweegt uw woning te verkopen of al besloten heeft dat u uw woning of appartement  wilt verkopen is het uitnodigen van één of meerder makelaars voor een vrijblijvende waardebepaling een goed begin. Let er hierbij op dat een taxatie van uw woning iets anders is als een vrijblijvende waardebepaling. Een vrijblijvende taxatie bestaat dus niet.
Vrijwel alle makelaars zullen, indien gewenst, vrijblijvend bij u langskomen voor een gratis waardebepaling. Makelaars zijn er aan gewend dat u meerdere makelaars uitnodigt om de waarde van uw woning of appartement te bepalen in een persoonlijk gesprek bij u thuis. Schroom dus niet om 2 of 3 makelaars uit te nodigen. De gratis waardebepaling is voor de meeste makelaars het begin van een potentiële opdracht tot verkoop van uw woning. Meer dan 3 makelaars heeft hierbij meestal geen meerwaarde. Slechts 1 makelaar uitnodigen kan natuurlijk ook voldoende zijn wanneer u reeds eerdere goede ervaringen heeft met deze makelaar.

Makelaar selecteren

Om een makelaar te selecteren kunt u een aantal dingen doen. U kunt familie of vrienden vragen of zij ervaring hebben met een goede / prettige makelaar, makelaars uitnodigen op zuivere naamsbekendheid of websites van verschillende makelaars bezoeken om te bekijken hoe zij hun aanbod presenteren en er informatie te vinden is over hun werkwijze. De verschillende methoden hebben voor en nadelen. Indien u kennissen of vrienden vraagt naar een hun ervaringen met makelaars is het antwoord afhankelijk van persoonlijke ervaringen. Deze ervaringen worden beïnvloed door persoonlijkheid, type woning, marktomstandigheden ten tijde van hun ervaring. Wanneer u op zuivere naamsbekendheid afgaat, krijgt u wellicht een gekleurd beeld. Reclame-uitingen van verschillende kantoren zullen nooit een negatief beeld geven van het betreffende kantoor en de hoeveelheid reclame zegt weinig over de geleverde kwaliteit. Het bezoeken van een website geeft wellicht het meest objectieve beeld. U kunt zien op welke wijze de betreffende makelaar het aanbod presenteert, welke service aan woningzoekenden wordt geboden en of het een groot of klein kantoor betreft. Daarnaast hebben de meeste makelaars tegenwoordig foto`s van de medewerkers zodat u direct een indruk krijgt van het type personen dat de diensten gaat leveren. U zult er snel achter zijn of het een jong, hip en trendy makelaarskantoor betreft met dito medewerkers of dat u te maken heeft met een stoffig, degelijk en traditioneel kantoor.

Waardebepaling voorbereiden

Als u de afspraken heeft gemaakt voor de vrijblijvende waardebepaling zijn er een aantal dingen die u zelf kunt voorbereiden. Allereerst vragen wij u om een lijstje te maken van de dingen waarop u graag een antwoord wilt. Zaken die u uiteraard wilt weten zijn welke waarde wordt ingeschat, hoe wordt de waarde onderbouwd, wat zijn evt. kosten van een verkoopopdracht, welke werkwijze wordt gehanteerd bij een verkoop. Stel zoveel mogelijk vragen! Het is immers nu nog gratis, de makelaar heeft nu expliciet tijd voor u ingeruimd, u kunt niet goed genoeg geïnformeerd zijn als u daadwerkelijk aan de verkoop gaat beginnen.

Praktisch moet u uw huis ook voorbereiden op het bezoek van de makelaars. Plan de gesprekken, indien mogelijk, op een rustig moment zonder kinderen en niet direct achter elkaar. Zorg dat uw huis zoveel mogelijk opgeruimd is en dat u kleine herstellingen heeft gedaan voordat het gesprek plaatsvindt.

Makelaars als professionele consumenten

Makelaars moeten naar een woning of appartement kijken als professionele consumenten. Wellicht kunt u zich voorstellen dat na jaren van bezichtigen, aankopen en taxeren er een radar ontstaat voor wat consumenten mooi vinden, welke reactie er volgt na het zien van uw woning en welke eerste indruk uw woning achterlaat bij een potentiële koper. Als de makelaar een uitgeleefde woning ziet weet hij/zij welke indruk dit geeft bij een kijker tijdens een bezichtiging. In de waardebepaling wordt hiermee rekening gehouden. Een schoon en onderhouden huis is dus een must.
 

 

Contact

Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring